söndag 26 maj 2013

En cirkel för livet

Igår bildade vi en cirkel i Brunnsparken. Jag vet inte riktigt hur många vi var, men vi var där. Vi syntes och hördes. Och liknande manifestationer hölls i 435 andra städer runt om i världen. Här skriver Washington Post om det hela.
Kloka talare i olika åldrar pratade om galenskapen, om cynismen, om självmorden bland indiska bönder som tvingas köpa nytt utsäde och mer gift varje år, från megamultijätten Monsanto. Som inte får använda sina gamla sorter längre. Som skuldsätts och går under.
Talarna berättade om genmodifierade grödor, designade för bekämpningsmedlet Round up - alltså att själva majsen eller bomullen ska klara av giftet men att ogräset ska försvinna. Round up-ready kallas de. Men nu är det ju en gång så att bakterier och ogräs har varit här längre än vi och GMO-grödorna, de fixar sånt. Bakterierna blir immuna mot antibiotikan som vräks in i våra kroppar och i djurproduktionen, och ogräsen överlever Round up. Så nu måste starkare grejer till, anser Monsanto och deras gelikar. Nu drar de fram de gamla goa bekämpningsmedlen fenoxisyrorna, som så framgångsrikt kördes i Vietnam i Agent Orange, där de ville avlöva djungeln för att hitta FNL-soldaterna. Fenoxisyrorna ingick i hormoslyr också, det som flygbesprutades över svenska blåbärsskogar på 70-talet.

Låter det här som mat? Som vi vill ha? Grödor som först manipulerats in i sitt innersta och sedan översköljs med gifter? Som gör att mångfalden i naturen minskar och bina dör?
Vi stod i en cirkel i Brunnsparken igår och sa nej till det och ja till en annan väg. Ett annat sätt. I takt med Jorden och naturen och mänskligheten.
Alla människor skulle kunna äta sig mätta idag, och i framtiden. Det handlar om att ta tillbaka makten över maten, att odla det vi kan äta direkt, att minska på djurätandet - av alla möjliga skäl. Att fler engagerar sig i matproduktionen och respekterar de som ägnar sig åt det - vilket jobb kan vara viktigare? Att vi lägger lite större andel av lönen på käk, lite mindre på billiga kläder (som är framtagna på ungefär samma vis som maten - med gifter, usla arbetsvillkor osv - det där vet vi nu). Att vi slutar köpa Round up på Blomsterlandet och liknande trädgårdsbutiker - det är skandal att det finns där.

Vi stod i en cirkel i Brunnsparken och i 435 andra städer i världen. March against Monsanto.
En cirkel för livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar