söndag 5 maj 2013

Välkommen till min nya blogg!

Sådärja. Nu har jag startat en ny blogg! Denna välsignade söndag i maj, solen letar sig in, lyser över Göteborg, vitsipporna blommar, lövsångaren sjunger sin milda strof och snart ska jag bege mig ner till odlarkollektivet Silverkällan och göra planteringsbäddar. Just idag tycker jag att det är dags att sjösätta Jorden vi lånar.
Jag har bloggat på min hemsida christinehellqvist.se i flera år, men Jorden-bloggen tänker jag ska handla mer uttalat om miljöfrågor, om käk, om djur, om klimat och framtid.
Det brådskar. Vi är på ett sluttande plan och behöver hitta andra vägar. Många vet mycket och jag tänker dela med mig av det som jag hittar, av klokskap och engagemang.

Just idag läste jag till exempel en artikel i tidningen Permaculture, om författaren och miljökämpen Eleanor O'Hanlon. Healers of the Land - Wolves var rubriken. Om vargar alltså. Om deras betydelse för det landskap där de finns, och som ni ser av titeln på artikeln så är det som helare, inte förstörare.
Jo, jag har förståelse för de som har djur som blir skadade av vargar, absolut. Ska vi ha djurhållning i det fria så må staten träda in och ersätta. Men vi delar jorden med vargarna och det ska vi fortsätta med.
Eyes of the Wild heter O'Hanlons bok, som kom förra året. Har just beställt den - citat lär dyka upp här.

Och Jorden vi lånar har jag förstås lånat - av mig själv, faktiskt! Orden finns med i min översättning av låten Farther Along (Längre fram). Men ursprunget och inspirationen
kommer från hövding Seattles tal till "den store vite hövdingen" i Washington - om det nu verkligen var han som skrev det - "Jorden tillhör inte människan, människan tillhör Jorden". Sannare än så blir det inte.
Välkommen hit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar