måndag 6 maj 2013

Vi odlar i stan

Göteborg är bra. Min kära hemstad. Nej, inte på allt, det vet vi ju. Men här satsas på odling på ett ofattbart kreativt vis, vilket gör att stan och dess styrande stiger i min aktning. Projekt Stadsjord har bidragit till det här. Det var därifrån grisarna kom. De anställdes för att böka - det grisar ska och är bäst på. Först bökade de i Högsbo, sen bökade de vidare i Majorna, våren 2012. Till Silverkällans Odlarkollektiv.
Rusig av lycka lärde jag för bara en dryg månad sedan att det finns många olika odlingar i stan, där man kan ha egna små lotter eller odla tillsammans. Tillsammansodlingen, till exempel, i Mölndal.
Det är ju en så strålande idé att den verkar är för bra för att vara sann. Att bostadsbolag/kommun upplåter mark. Att folk vill göra grejer ihop, gräva ihop, kratta, fundera, ha möten, bilda arbetsgrupper, diskutera, köpa fröer, att vi får hjälp av kunniga, att det finns stöd att söka. Att det är blandade åldrar och kön.
Vi har grävt gångar i två dagar nu, i Silverkällan. Träningsvärken är monumental och många har blåsor i nävarna. Men solen lyste på oss igår och nu är bäddarna redo för fröer och sättpotäter.
Det här är ett steg mot ett vettigare liv, vackrare och grönare och klokare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar